24.04.2016

UNHCR-a i ADRA Hrvatska pomažu povratnicima u Korenici

image1

Početkom 2016. godine ADRA Hrvatska uključila se u dugogodišnji projekt čiji je cilj pružanje pomoći i zbrinjavanje izbjeglica i prognanika Domovinskog rata. Pokretač i nositelj projekta je UNHCR. Osim prognanih i izbjeglih osoba s područja Republike Hrvatske, projektom su obuhvaćeni apatridi, tj. osobe bez domovine i bez državljanstva.

Veliki broj državljana Hrvatske ima želju vratiti se u svoju Domovinu, ali ih objektivne okolnosti poput porušenih ili neadekvatnih stambenih prostora priječe u ostvarivanju njihove želje da se vrate u svoja sela i svoje zavičaje. Osim toga što je većina potencijalnih povratnika tokom rata ostala bez svojih domova, još jedan problem, naročito u gradskim sredinama pojavio se u vidu neriješenog stanarskog prava, odnosno gubitkom istog, te stoga danas i postoje procjene da u Republici Hrvatskoj postoji cca. 30.000 osoba koje bez riješenog stambenog pitanja, a još više onih koji žive u nehumanim i ponižavajućim uvjetima, zaboravljeni od lokalnih i državnih vlasti, te prepušteni samima sebi.

image2Stoga je UNHCR krenuo u borbu protiv marginalizacije i socijalne isključenosti mnogih obitelji, a posebno na području Korenice, Gline, Benkovca i u mnogim drugim zaboravljenim i neopravdano izoliranim područjima Hrvatske pokrenuvši projekt njihovog stambenog zbrinjavanja izgradnjom, kupnjom ili obnovom kuća i stanova. Tako je primjerice u ovom trenutku u Korenici u funkciju prikladnu za stanovanje dovedeno 29 stambenih prostora, koji će omogućiti da isti toliki broj obitelji konačno ima „krov nad glavom“.

No, stanovi bez osnovnih predmeta u kućanstvu nisu dovoljni za dostojan i kvalitetan život, te se stoga ADRA Hrvatska pobrinula da se navedenim kućanstvima doniran namještaj, te su u tu svrhu volonteri ADRE, Crvenog Križa iz Siska i UNHCR-a dana 13. travnja „zasukali rukave“, te u Korenicu poslali donaciju teški 7 tona, a koja se sastojala od ormara, polica, kreveta, dvosjeda, i ostalog osnovnog kućanskog namještaja. Donacija je otišla u domove pet obitelji. Međutim, humanitarni rad ADRE Hrvatska nije završen s ovom akcijom, nego je već dogovorena daljnja suradnja s UNHCR-om, a koja ide u pravcu omogućavanja pristojnog života onima koji trenutno nemaju potrebne uvjete koji bi zadovoljili kriterij normalnog i pristojnog životnog okruženja.

Iz tog razloga, ovim putem se obraćamo svima Vama, koji, ukoliko ste u prilici ili imate namještaj koji ne koristite i spremni ste ga donirati, da se obratite ADRI Hrvatska koja će Vašu gestu, Vašu dobrotu i dobru volju proslijediti onima koji trenutno imaju takvu potrebu.

Nastanak religija

Informacije

Osijek - Zagrebačka 19

Subota 10:00 - Bogoslužje

Draž - Dunavska 99

Subota 10:00 - Bogoslužje

Beli Manastir - Svetog Martina 9

Subota 10:00 - Bogoslužje

Borovo - Radnička 23

Subota 10:00 - Bogoslužje

Dalj - Planinska 22

Subota 09:30 - Bogoslužje

Belišće - Matije Gupca 3

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vinkovci - Zagrebačka 11

Subota 9:30 - Bogoslužje

Cerna - Tomislavova 27

Subota 10:00 - Bogoslužje

Đeletovci - Bana Jelačića 60

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vinkovački Banovci - Maršala Tita 54

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vukovar - 204 Vukovarka brigade 22

Subota 10:00 - Bogoslužje

Kršćanska adventistička crkva - Okrug Osijek