21.04.2019

Dan Reljkovićeve ulice u Osijeku

2012_03_31_dan_ulice_ringlova_reljkovica_490

Osječka adventistička crkva smještena je u Zagrebačkoj ulici, a u njenoj neposrednoj blizini nalazi se mala uličica, koja nosi ime poznatog hrvatskog književnika Matije Antuna Reljkovića. Neki je nazivaju najljepšom ulicom u gradu, jer u proljeće kada procvjetaju njeni drvoredi ringlova, (vrsta divlje šljiva), počinje čarolija koja svojim mirisom i izgledom stvara pravi rajski ugođaj. I upravo ta mala ulica, kao raskošna ružičasta staza, posuta nježnim svatovskim ukrasom od latica, vodi ravno do naše crkvene zgrade.


Njeni su stanovnici prije desetak godina odlučili taj užitak podijeliti s drugima, te jedan dan u godini, kada su drvoredi ringlova u punom cvatu, obilježavaju kao Dan Reljkovićeve ulice. To je uvijek nedjelja, kada se zatvori promet za sva vozila, a njeni žitelji iznesu stolice i stolove prepune hrane, pića i kolača za sve goste dobronamjernike, a ulica postane svojevrstan Korzo, promenada za stotine Osječana, koji se sliju sa svih strana na ovo zanimljivo i jedinstveno dobrosusjedsko druženje.

Tako je bilo i ove tople, sunčane nedjelje, 24.ožujka 2019. kada su se i mnogi članovi Adventističke crkve zajedno s našim pastorima, rado odazvali i pridružili ovom simpatičnom i društveno pozitivnom javnom događanju. Naime, naša crkva nalazi se već više od 60 godina na istoj adresi u susjedstvu, a u Reljkovićevoj ulici žive decenijama članovi nekoliko poznatih adventističkih obitelji. Obitelj Žižek nekad, te obitelji Kovačević i Kiš danas stanovali su ovdje od same izgradnje naše crkvene zgrade i bili uvijek dobro prihvaćeni i cijenjeni susjedi, pružajući snažno svjedočanstvo cijeloj ulici o njihovoj vjeri i crkvi kojoj pripadaju.

Tako je bilo i ove godine kada se ispred njihovih kuća mogle čuti i duhovne pjesme i razgovori, napraviti dobrosusjedska komunikacija, za koju vjerujemo kako stvara pogodno tlo za ostvarenje misijskog upliva u našem najbližem okruženju.

Gordana Balašević

Nastanak religija

Informacije

Osijek - Zagrebačka 19

Subota 10:00 - Bogoslužje

Draž - Dunavska 99

Subota 10:00 - Bogoslužje

Beli Manastir - Svetog Martina 9

Subota 10:00 - Bogoslužje

Borovo - Radnička 23

Subota 10:00 - Bogoslužje

Dalj - Planinska 22

Subota 09:30 - Bogoslužje

Belišće - Matije Gupca 3

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vinkovci - Zagrebačka 11

Subota 9:30 - Bogoslužje

Cerna - Tomislavova 27

Subota 10:00 - Bogoslužje

Đeletovci - Bana Jelačića 60

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vinkovački Banovci - Maršala Tita 54

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vukovar - 204 Vukovarka brigade 22

Subota 10:00 - Bogoslužje

Kršćanska adventistička crkva - Okrug Osijek