06.03.2020

PROJEKT „ ZDRAV DUH U ZDRAVOM TIJELU“ IDE DALJE

IMG-8211

Veganska radionica

U novije vrijeme, zbog sve užurbanijeg tempa života, često zanemarujemo zdrave prehrambene navike što nam, dugoročno, može nepovoljno utjecati na zdravlje. S ciljem razvijanja svijesti o važnosti unosa zdrave hrane te utjecaju prehrambenih navika na zdravlje, u prostorijama Adventističke crkve održano je 27. siječnja zanimljivo predavanje i veganska radionica kuhanja koja predstavlja nastavak aktivnosti u sklopu projekta „U zdravom tijelu, zdrav duh.“


Inicijator ove radionice je misijski odjel KAC-Osijek. Za realizaciju radionice zaslužna je udruga Dar Života, a voditeljica i organizatorica cjelokupnog projekta je Blanka Gigić Karl. Radionicu je vodila Stanka Jaklić koja je i autorica recepata , a organizacijski tim činili su i Anica Šimek, Rahela Margarić, Zorica Panić, Ivana Greganić, Ljiljana Karanović, Branka Dobrojević, Marina Šoš, Damir Dombik i Veselin Mirosavljević. Edukacijski uvod u radionicu imale su magistrice nutricionizma Anja Basnec i Ivana Sović koje su održale zanimljivo predavanje u kojemu su istaknule važnost konzumacije dovoljne količine povrća i voća u danu, unosa fermentiranih proizvoda te probiotika, ali i načina pripreme jela istaknuvši potrebu što kraće termičke obrade namirnica. Nutricionistice su predstavile sve zdravstvene prednosti veganske prehrane, a koja se može uvrstiti i u jelovnik osoba koje jedu meso.
Nakon uvodnog predavanja sudionici radionice okušali su se u pripremi veganskih jela prema pripremljenim receptima i uz pokoji savjet voditelja radionice, a zatim ih i poslužili na zajedničkom zdravom ručku. Pripremljena je juha od ječma i šampinjona, seitan rolada s povrćem, veganski kaneloni, paella od povrća, podvarak od kiselog kupusa, veganski burek, pikantni tofu i još mnogo drugih jela.
Na kraju radionice provedena je evaluacijska anketa koja je iznjedrila želju sudionika da se uključe u kontinuiranu školu kuhanja koja bi se protezala kroz pet vegeterijanskih radionica, a s njima se planira započeti u ožujku 2020.
( autorica ovog članka je ujedno i sudionica radionice Tajana Dumančić, prof.)

Dojmovi sudionika o radionici:

„Kao neiskusnoj kuharici radionica je pomogla da naučim više, ne samo o kuhanju već i o zdravoj prehrani. U budućnsti bih voljela da bude još više sličnih radionica jer se na taj način stiću nova poznanstva i nove prehrambene navike. Pohvala za radionicu“! ( Dr.sc. Iva Buljubašić)
„ Nisam se nadala da će na radionici biti praktični dio. Kada sam vidjela sve jako sam se razveselila. Naučila sam nove recepte, te je bilo super raditi u timui zajedno kuhati. Na kraju je bilo super što smo sve to mogli probati kroz zajednički ručak.“ ( Josipa Bek)
„ Mojoj supruzi i meni radionica je bila vrlo interesantna. Puna bogatih okusa,mirisa i boja. Vrlo ugodna atmosfera i ugodni domaćini ( Marcel Glavočević, prof. )
„ Moje je dojam da sam dosta toga naučila, pogotovo sam uvidjela da su kombinacije sastojaka spojive a kojih se ja nikada ne bih sjetila spojiti kao npr.. u salati od nara gdje se svi sastojci odlično nadopunjuju. Naučila sam da se ne treba bojati iskušati nove okuse“. ( Antonija Boras, prof.)
Bilo je veselo i užurbano kao u košnici. Svidjelo mi se što je atmosfera bila opuštena, pa sam ubrzo izmijenjivala iskustva sa susjedima kod štednjaka. Također mi se dopala jednostavnost revcepata. Njihova izrada od poznatih namirnica što ih je približilo mojoj kuhinji.“ ( Ankica Strešnjak, prof.)
„ Iskustva koja nosim s radionice o veganskoj prehrani premašila su moja prvotna očekivanja. Nutricionističko predavanje dalo je uvod u pozitivnu kuharsku atmosferu,afirmativni pristup o zdravom životu i sjajno druženje“.( Dr.sc. Tatjana Ileš)

Nastanak religija

Informacije

Osijek - Zagrebačka 19

Subota 10:00 - Bogoslužje

Draž - Dunavska 99

Subota 10:00 - Bogoslužje

Beli Manastir - Svetog Martina 9

Subota 10:00 - Bogoslužje

Borovo - Radnička 23

Subota 10:00 - Bogoslužje

Dalj - Planinska 22

Subota 09:30 - Bogoslužje

Belišće - Matije Gupca 3

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vinkovci - Zagrebačka 11

Subota 9:30 - Bogoslužje

Cerna - Tomislavova 27

Subota 10:00 - Bogoslužje

Đeletovci - Bana Jelačića 60

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vinkovački Banovci - Maršala Tita 54

Subota 10:00 - Bogoslužje

Vukovar - 204 Vukovarka brigade 22

Subota 10:00 - Bogoslužje

Kršćanska adventistička crkva - Okrug Osijek